Maszyny do losów

Maszyny do losów
Wyposażenie restauracji jest bardzo drogie, niemniej jednak też bardzo okazałe. W restauracji musimy mieć poprawnie wszystko to, co mamy w domu, ale o sporo większe, bardziej wydajne i najczęściej również trwalsze. Blacha aluminiowa perforowana do gastronomii jest z całą pewnością zupełnie inaczej utworzona, niż taka blacha, którą kupujemy sobie do zastosowań prywatnych.



Głównie utworzona jest zwykle z lepszych materiałów, dlatego że jest przez cały czas użytkowania. W domu takiej blachy używamy maksymalnie raz dziennie, a najczęściej raz na tydzień albo kilka razy w miesiącu. W gastronomii natomiast blacha ta używana jest stale, zatem siłą rzeczy musi być trwalsza. Okapy gastronomiczne także są większe i mają większą moc. Nasze domowe okapy lub pochłaniacze pary są średnio wydajne, natomiast ogromne maszyny zastosowane w kuchniach restauracji cechują się zdecydowanie większą mocą. Takie urządzenia są podłączone do wentylacji i są w stanie bardzo szybko usunąć parę z powierzchni nawet kilkuset metrów kwadratowych. Bez wątpienia za większymi wymiarami i większą mocą idzie też większy koszt. Niejednokrotnie jest to kilkadziesiąt tyś. za jedno urządzenie, niemniej jednak za to gwarancja na to urządzenie jest bardzo długa i w razie jakiejkolwiek niedociągnięcia firma przyjeżdża na miejsce, ażeby wszystko naprawić. Każdy posiadacz gastronomii bardzo skrupulatnie dobiera rozwiązania, które woli zastosować, dlatego że jest to gwarancja, iż jego lokal będzie sprawnie działał przez długie lata. W kuchni nie ma mowy o jakichkolwiek przestojach, bo potrawy muszą być wydawane sprawnie, a to wymaga dysponowania dobrym sprzętem.

Zobacz więcej: piece konwekcyjno parowe retigo.