W firmach produkcyjnych, które specjalizują się w produkcji żywności lub przetwarzaniu produktów użytych do produkcji żywności wykorzystuje się rozmaite środki ochrony osobistej, z dużą uwagą środki zabezpieczające, tj. przykładowo fartuchy foliowe. Z takimi fartuchami mamy do czynienia np w rozmaite masarniach, ubojniach drobiu, zakładach wędliniarskich i wszystkich tych firmach, w których mamy do czynienia przykładowo z mięsem albo z wodą. Fartuchy tego typu stosuje się też w biznesie związanej z przetwórstwem owocowo-warzywnym, gdzie warzywa i owoce myje się, sortuje, rozdrabnia lub przygotowuje z nich na przykład sałatki czy soki.
Fartuchy jednorazowe są zakładane w momencie przyjścia do pracy, natomiast przy wyjściu wyrzucane. Dzień w dzień należy założyć nowy fartuch, dlatego że musi być on czysty, dosłownie sterylny. Bez wątpienia strój pracownika pracującego w takim miejscu zakłada też przeznaczenie rozmaite rękawiczek i czepków ochronnych na głowie. Użycie mają również specjalistyczne buty. Obuwie to ma z jednej strony chronić pracownika przed zagrożeniami takimi jak np upadek na stopy ciężkiego przedmiotu, ale również ochraniać towar, jaki jest w takim miejscu przetwarzany. Producenci takich jednorazowych fartuchów, czepków a także rękawic zaopatrują firmy pracujące też w branży medycznej, gdzie wytwarza się leki i suplementy diety a także w rozmaite lokalach gastronomicznych, gdzie organizowane są potrawy i napoje dla klientów.
Warto zobaczyć: torebki strunowe.